Tutatec

Tutatec са феромонови опаковки, съдържащи феромони за прекъсване на чифтосване.

TUTATEC
Tutatec се използва се за предотвратяване чифтосването на Tuta absoluta върху листната флора на домати. Tuta absoluta (Lepidoptera: Gelechiidae) е молец, който причинява увреждане на доматите, патладжаните и други подобни. Този вредител идва от Южна Америка, но е широко разпространен и в Африка и Европа. В топлите райони може да се образуват между 10 и 12 поколения, които продължават размножителния си период през цялата година. Жизненият цикъл може да продължи οτ 29 дни при 30 ºC и да продължи до 89 дни при 15 ºC. Драстичното понижаване на температурите влияе на оцеляването на този вид вредители. Женските могат да излюпят от 40-50 яйца до 260 през периода на жизнения си цикъл. Лаврите могат да атакуват плодовете, листата и/или стъблата на доматите. Те правят пробив на листата и консумират мезофила, създавайки нередовни галерии, които могат да се разклонят. Следователно увреждането може да бъде открито под формата на опрелен вид галерии в стъблото, цветовете и плодовете. След като веднъж плода е засегнат от този вид вредители, той става по-чувствителен към атаки от други видове вредители или болести.

КОНТРОЛ

Управлението на този вид вредители се извършва главно чрез прилагане на химически обработки. Съществуват няколко фитосанитарни продукта, които са ефективни, но употребата на тези химикали е ограничена, тъй като този вид вредители развиват резистентност към определения фитосанитарен продукт. Поради тази причина се препоръчва да се прилага интегрирано управление, комбиниращо различни техники за контрол.
Освен химическото третиране се предлага и прекъсване на чифтосването като алтернативен инструмент за борба с тези вредители. Тази техника се състои в създаване на наститена атмосфера със секс феромони на целево насекомо, което обърква мъжките и следователно се намалява броя на чифтосването. Прекъсването на чифтосването е особено ефективно, когато вредителя все още не е извършил поражения върху растенията. В случай, че популацията нараства, се препоръчва прилагането на допълнително лечение, за да се намали натискът, но използването на тази техника намалява и количеството на прилаганите химикали.

ФОРМУЛА

Продуктът Tutatec е дозатор, съдържащ смес от две съединиения (E,Z,Z)-(3,8,11) – тетрадекатриенил ацетат и (E,Z)-(3,8) - тетрадекадиенил ацетат. Тези съединиения са описани като компоненти на половия феромон на Tuta absoluta. При нормални метеорологични условия експлоатационният живот на дозатора е около 180 дни, въпреки че този срок може да бъде понижен при високи температури или силни ветрове.

ПРИЛОЖЕНИЕ

Диспенсърите трябва да се поставят в парцела, като за предпочитане е няколко дни преди засаждането или в самото начало. Всеки дозатор трябва да се постави дирекно в подложния проводник (приблизително на 1,6-2м височина, в зависимост на каква височина е поставена жицата) или да се върже на връв с височина 1,6-2м. Броят на дозаторите, който се препоръчва е 300 дозатори за хектар, поставени в алтернативно хомогенно разпределение. Препоръчаително е да се следи вредителя с поставяне на 2-3 мониторингови капани. Препоръчително за използване е уловителя на водата със съответния дозатор за наблюдение (Tutalab LT). Този дозатор трабва да бъде поставен в кошница, която ще бъде фиксирана в средата на водоотделителя. Всеки капан трябва да се постави на 30 см над земята. Чрез наблюденията на заловените вредители в мониторинговите капани се определя правилната ефикасност на техниката. Контролните капани трябва да се поддържат пълни с вода и няколко капки почистващ препарат без миризма. Също така е необходимо редовно да се отстраняват насекомите, уловени в капаните, за да се избегно насищането на устройствата. Препоръчително е също да се правят редовни оценки на щетите. В зависимост от броя на улавянията в мониторинговите капани и степента на увреждане, може да бъде необходимо да се приложи допълнително лечение,

РАБОТА И СЪХРАНЕНИЕ

Дозаторите Tutatec се доставят в опаковки по 50 броя. Материалът на опаковката е непропусклив за изпарения. Препоръчва се продукт да се съхранява в оригиналната му опаковка, неотворена, във фризер, докато бъде готов за употреба. При тези условия, продукта може да се съхранява най-малко две години. При обичайната работа с Tutatec няма риск от токсичност за хора, животни или растения. Продуктът е дозатор , който излъчва активно вещество към въздушните изпарения, при контролирана скорост. Поради тази причина рискът от замърсяване на водата и почвата също може да бъде изключен.

КОЛИЧЕСТВА И ЦЕНИ

Минималната поръчка е 1 кутия от 50 броя. Количествата са на ленти от по 10 броя. Моля свържете се с нас за оферта.

Contacts
ул. Мануш Георгиев 30a, 2850 Петрич
PO Box 309, 1430 AH Aalsmeer, The Netherlands
Τ +359 877 695750
Τ +31 297 369080
F +31 297 347899
info@greneth.com
Copyright 2015 GreNeth